Bunaken Indonesië
24 juli 2009 - Makasar, Indonesië
Zoals ik al schreef, na een (erg) lange nacht het vliegtuig naar Manado, Indonesië gepakt (16-7). Bijna de hele reis geslapen en in Manado aangekomen wordt ik, samen met een andere vakantieganger George, op het vliegveld opgepikt. Bij de haven aangekomen blijkt dat de boot pas 1,5 uur later aankomt dus besluiten we eerst wat te gaan eten. Vervolgens met de boot naar het eiland Bunaken. Aangekomen op Two Fish Dive Resort krijgen we een briefing over het resort en het duiken en vervolgens krijg ik een leuke eigen cabine toegewezen, helemaal prima! Alle maaltijden zijn inbegrepen en het is eten wat de pot schaft, gelukkig behoorlijk goed.
Het is hier op tijd opstaan dus de volgende ochtend wordt ik om 7 uur wakker. Ik heb afgesproken om die dag nog niet te gaan duiken en ff wat relaxen. Lekker een massage besteld, helemaal prima. ’s Middags begint het toch behoorlijk te kriebelen (nee, niet van de massage) dat ik besluit toch met de duik van 3 uur mee te gaan ;-) heel even wennen, maar helemaal goed.
De volgende dag (18-7) begin de Advanced Open Water duikcursus waar ik met voor opgegeven heb. Om 3 uur een Peak Performance Bouyancy duik, waarin de fijne kneepjes van het ademen, zwemmen, zweven en positioneren in het water worden behandeld, erg nuttig. Daarna terug naar het resort, kleine snack en wat drinken en dan op voor de Night dive, een geweldige ervaring !!! Om 20.30 uur terug, wat eten en dan studeren voor de theorie, waarbij ik natuurlijk in slaap val…..
Op zondag (19-7) 2 ochtend duiken. Eerst de Deep dive, tot ongeveer 30 m diepte langs een koraalmuur die nog zo’n 600m verder loodrecht de diepte in verdwijnt. Aansluitend de navigatieduik waarin je alles wordt geleerd over routes zwemmen en met het kompas navigeren onder water. Met de lunch zijn we weer terug en ’s middags weer in de boeken. Na het avond eten nog even een biertje gedronken bij de bar. We hebben al een leuk groepje mensen zo bij elkaar: George en Brian uit de VS, David uit Nederland, Laura uit Engeland en Michaela en Natalie uit Zwitserland.
De volgende dag (20-7) natuurlijk weer duiken. Ik heb me opgegeven om ook de specialisatie duiken met Nitrox te doen en dat staat voor deze ochtend op het programma. Nitrox is en luchtmengsel met meer zuurstof, waardoor de negatieve eigenschappen van het duiken worden verminderd, je kan er alleen wat minder diep mee, maar verder zal ik jullie niet vermoeien met de technische achtergrond ;-) De duik daarna is geen onderdeel van de cursus meer, je moet namelijk 5 specialisaties doen in theorie en praktijk met aan het eind een toets. ’s Middag we gerelaxt en nog wat theorie gelezen. Na het avondeten hebben we een feestje in de bar, want David is jarig. Het wordt een erg gezellige avond met de nodige lol en alcohol.
Op dinsdag 21-7 ga ik samen met Laura en een Dive Master de wrakduik doen. Een gezonken vissersboot op zo’n 31 meter diepte. De duik daarna nog even wat bijzondere vissen spotten. Met de lunch terug, daarna nog wat theorie leren en aan het eind van de middag mijn theorie-examen en ik kan je zeggen dat ik mijn Advanced Open Water en Nitrox in de pocket heb !!!!
De 22e gebruik ik om me weer wat te verdiepen in mijn vervolgreis en ik besluit die dag niet meer te gaan duiken. ’s Avond nog een afscheidsborreltje in de bar gedaan, helemaal prima.
Op donderdag 23-7 vroeg op om mijn laatste spullen in te pakken en na gedag gezegd te hebben spring ik om half 9 op de boot terug naar Manado. Ik heb besloten om met het vliegtuig naar Makassar (Zuid Sulawesi) te vliegen om van daaruit met de bus een stuk terug te reizen naar het noorden naar Tana Toraja, wat voor morgen op het programma staat. Vandaag lekker rustig aan gedaan, Makassar een beetje bekeken en mijn mail, facebook en weblog bijgewerkt. Later dus meer over Tana Toraja.
Zo, jullie zijn weer een beetje bij, ik geniet volop en ik hoop weer veel van jullie leuke reactie te mogen ontvangen. Dikke KUS, Sander.
Oh ja, ik heb ook de rest van mijn foto's op mijn weblog gezet, geniet ervan :-)

alles gaat prima met je. Je hebt het duiken nu helemaal onder de knie. Mijn tweeling broer heeft ook veel gedoken. Jammer dat Holland eigenlijk geen duikland is.
Hoe lang ben je in Holland geweest? Hoe lang is jouw wereldreis nog? Geniet!!!!!!!!!!
Warm huggie uit de States, Yvonne.
Je hebt het weer hartstikke leuk heb ik het idee. Je ontmoet weer de nodige mensen, fijn. Wat een schitterende onderwater foto's, prachtig. Het is te hopen dat je het duiken ook nog een beetje in praktijk kan brengen als je weer thuis bent. Tot de volgende berichtjes.
Liefs
Marjo
Erg leuk om je blog te lezen en je foto's te zien! Ik geniet er helemaal van als ik je foto's zie van al dat moois vooral Singapore en Indonesië spreken me erg aan! Echt een top tijd heb je daar! Enne... dat resort is niet mis geloof ik! :-)
Enjoy!!! Dikke kus
Leuk dat je iets meer over het duiken vertelt. Mag van mij best technisch worden, zo leren wij nog wat van jouw reis!
Het lijkt me best moeilijk duiken, je moet in ieder geval niet "zwemmen" te slapen, maar wat een beloning wacht er dan al die mooie dieren met prachtige kleuren. Inspirerend!
Liefs met kusje,
Marja
Ziet er echt meesterlijk uit daar onderwater. Volgens mij heb je het wel naar je zin of niet? Geniet er van goos...
Kusjes,
erjee
Lekker bezig. Wij leven allemaal een beetje via jou. Zo heb ik ook een beetje vakantie hier achter mijn bureau...
Kan je morgen een leuke meid versieren? Daar heb ik zin in.
:-)
Super mooie foto's! Ik ben trouwens blij dat je je ook daar goed kan redden en contacten kan leggen.
Bij ons zijn alle voorbereidingen op Canada al druk gaande. Het boeken van campings blijkt geen overbodige luxe te zijn in deze tijd van het jaar, want de leuke zitten natuurlijk al weer vol ;-(
Volgende week woensdag is al weer mijn laatste werkdag en start dan pas weer een maand (!) later. HEERLIJK!
Ga natuurlijk ook daar jouw reisverhalen volgen, dus blijven schrijven!
Veel liefs,
Suzan
Wat een geweldige start maak je weer in Indonesie! We zijn jaloers op de mooie beelden; hopen zelf ooit nog eens in de gelegenheid te zijn zelf zulke foto's te kunnen maken. Geweldig!
Mijn verjaardag was een groot succes: we hadden mooi weer tijdens de borrel en nog bedankt voor je lieve kaartje en voicemail. Momenteel zit ik er even doorheen, maar we gaan morgenmiddag voor 2 weken weg om de batterij op te laden in de bergen van Zwitserland.
Vanuit hier dikke kussen van ons allen!
Wat super weer je verhalen en belevenissen te lezen en helemaal te gek dat je je examen hebt gehaald, toppie! Lijkt mij (Deb) nog steeds doodeng zo diep in 't water, maar Steef wil 't geloof ik ook wel erg graag proberen, doen we vast wel eens...
We zijn druk met de voorbereidingen van onze vakantie, zondag vliegen we voor twee weken naar het zonnige Rhodos, lekker met de kleine er even helemaal tussenuit, we gaan genieten!
Blijf jij dat ook vooral doen, maar dat zit wel goed, denken we zo! We kijken alweer uit naar je volgende update, have fun en tot snel..
Veel liefs en knuffels, Stefan, Debbie en Ilvy