Java: van Bromo naar Yogyakarta

14 september 2009 - Kuala Lumpur, Maleisië

Op vrijdag 14-8 vanaf de Bromo terug naar Probolinggo, waar ik samen met Olga en Lida naar het treinstation ben gegaan. De trein naar Surabaya genomen en daar in de loop van de middag aangekomen. Surabaya is een grote en erg drukke stad. ’s Avonds even de stad ingelopen en wat gegeten. Daarna in mijn hotel mijn vervolgroute uitgestippeld en besloten om gelijk de volgende ochtend met de trein door te gaan naar Solo in centraal Java.

Ik sta vroeg op omdat de trein al om 7 uur vertrekt, pak de taxi naar het station. Daar aangekomen blijkt dat de trein al volgeboekt is en ze alleen nog maar staanplaatsen hebben. Dit zie ik echt niet zitten want het is een rit van zo’n 6 uur. Daarom neem ik de volgende taxi naar het busstation dat een heel eind buiten de stad blijkt te liggen. Daar koop ik een kaartje voor de luxe bus en moet tot 9 uur wachten tot deze vertrekt. Het is een lekker bus met veel beenruimte en airco. Tegen 1 uur maken we een stop voor de lunch en gaan dan door naar Solo, nog zo’n 2 uur verder. Uiteindelijk om 4 uur in Solo waar ik een becak neem naar het hotel, Istana Griya, dat door de lonely planet wordt aangeraden en dit blijkt inderdaad een hele goede keuze. Heel vriendelijk personeel en een hele goede sfeer, top! Na uitgepakt te hebben ga ik even wat relaxen onder het genot van een biertje en ga op het internet om mijn weblog bij te werken. Daarna loop ik de stad in en ga bij een klein locaal tentje wat eten.

Zondag 16-8 heb ik een scootertoer geregeld om de tempels in de omliggende omgeving te gaan bezoeken. Ik rij achter de gids aan de bergen in waar we na ca. 3 kwartier bij de eerste tempel aankomen, Candi Sukuh, een hindoetempel gewijd aan Visnu en de vruchtbaarheid. Het is een kleine trappiramide die me erg doet denken aan beelden van de Inca tempels. Vervolgens rijden we door de bergen, langs theevelden, door naar het Cetha complex, een veel groter complex bestaand uit meerdere tempels in een aantal etages. Verder boven op de berg ligt ook een gedenkplek voor de godin Saraswati met een heilige bron die verjonging schijnt te schenken. Op de terugweg bij een klein stalletje de locale thee geprobeerd, lijkt een beetje op Ceylon thee, lekker en daarna weer terug naar het hotel. Die middag nog even rondgewandeld in Solo en ’s avonds bij een klein restaurantje een heerlijk rendang gegeten.

Op maandag 17-8 gepland om naar Yogyakarta te gaan. Na het ontbijt ga ik naar het station en koop een kaartje voor de trein van 10 uur. Ik wacht op de trein maar die komt maar niet en het wordt drukker en drukker op het perron. Om ½ 11 wordt er omgeroepen dat de trein vertraging heeft (oh ja?) en dat deze om 11 uur aan zal komen. Om 11 uur komt er inderdaad een trein, maar die is veel te klein voor alle mensen. Ik wring me in de trein en kom niet verder dan het balkon van de 3e klasse. Ik vind het niet zo erg, want het is toch maar een uurtje rijden. Als de trein vertrekt blijkt deze eerst nog even een station terug te rijden om de locomotief te wisselen. Na een hele poos wachten vertrekken we daar dan eindelijk en ben ik om 12 uur terug op het station waar ik 3 uur eerder mijn treinkaartje kocht….. gelukkig rijdt hij daarna we met een redelijk vaartje door. Ik ga op mijn tas zitten met een muziekje op en om 1 uur zijn we dan eindelijk in Yogyakarta, een hele trip voor zo’n 60 km. In Yogya ga ik opzoek naar een hotelletje en na een stuk of 5 te hebben afgelopen die allemaal vol zijn vind ik dan toch een aardige kamer. 17 augustus is voor Indonesie de dag van de onafhankelijkheid en het is dus lekker druk op straat. Ik wandel het centrum in, wat vlak om de hoek van mijn hotel ligt. Bij het gouverneurshuis, een klein paleisje worden de festiviteiten gevierd met fanfares en militaire parades. Buiten de hekken is het een drukte van jewelste van Indonesiërs die er allemaal een glimp van willen opvangen, erg leuk om al die bedrijvigheid zo te zien. Hierna loop in lekker door de kleine straatjes en kijk bij allerlei batikstudio’s. Bij eentje raak ik aan de praat, wordt me de techniek uitgelegd en het initiatief van de galerij die gekoppeld is aan een tehuis voor straatjongeren die bijscholing krijgen en een vak kunnen leren. Een deel van de opbrengst van de verkopen van de batiks gaat naar dit tehuis. Ze hebben erg mooie dingen hangen en ik laat me verleiden om er wat te kopen.

De volgende dag 18-8 huur ik een brommertje, bekijk eerst het Kraton (sultanspaleis) en rij daarna naar het Prambanan tempelcomplex, een van de hoogte punten van Java. Een indrukwekkende Hindu tempelcomplex, bestaande uit meerdere tempels. Helaas is de schade van een aardbeving uit 2006 nog erg goed te zien, maar desalniettemin toch erg fraai. Op de terugweg ook nog even gestopt bij de Plaosan tempels, een tweelingtempel.

Op woensdag 19-8 stap ik na het ontbijt weer op de brommer om naar de Borobudur te rijden, een ritje van 1,5 uur. De Borobudur is toch wel een van de indrukwekkendste tempels die ik ooit heb gezien, en is ook de grootste trekpleister van Indonesië. Het is een grote vierkante trappiramide van zo’n 1100 jaar oud met op de eerste 4 etages grote rondgangen waarin in honderden reliëfs het leven van Sidharta, Boeddha, wordt uitgebeeld, van geboorte tot de verhevenheid. Daarboven veranderd de vorm van de piramide in een groot rond veld waar vele opengewerkte stoepa’s staan die ieder een Boeddha bevatten. In het midden van deze stoepa’s staat een grote stoepa, onversierd als hoogte punt wat tezamen de meditatie en de verlichting/verhevenheid voorstelt. Zeer indrukwekkend om een tijd rond te lopen. Op de terugweg ook nog even langs de tempel Candi Mendut gereden waar een 3m. hoge boeddha staat waarvan gezegd wordt dat deze bedoeld was voor op de top van de Borobudur, maar te zwaar bleek te zijn om boven te krijgen.

Voor donderdag 20-8 heb ik me ingeschreven voor een dagtrip naar het Dieng plateau. Ik word opgehaald bij het hotel en we rijden naar het volgende hotel om de andere persoon op te halen, dit blijkt ook een Nederlander te zijn. We delen samen de hele dag de auto. De rit naar het Dieng plateau duurt ruim 3 uur en gaat door een steeds veranderend landschap. Dieng zelf ligt op zo’n 1700m hoogte en het plateau bevat sommige van de oudste tempels en zwavel/modder poelen en zwavelmeren. We hebben een aantal tempels bekeken, bij het opborrelende modder gekeken en naar het blauwe zwavelmeer gelopen. Vervolgens weer 3 uur terug met de auto. Al met al viel het Dieng plateau me wel een beetje tegen.

21-8 spendeer ik nog in Yogyakarta. Eerst naar Fort Vredeburg, door de Nederlanders opgericht in 1765, met een leuke tentoonstelling over de onafhankelijkheid van de Indonesiers. Vervolgens naar de vogeltjesmarkt gelopen. Vogeltjesmarkt is echt een understatement, het is bijna een dierentuin, alle kleine dieren die je je maar kan verzinnen hebben ze er te koop, hondjes, katjes, vleermuizen, slangen, hagedissen, aapjes, konijnen, egels, uilen en ga zo maar door, je kijkt je ogen uit. Nog even gewandeld door het zuidelijke deel van Yogya en ga dan met de Becak terug richting het hotel. Daar even op bed gelegen en mijn tas wat op orde gemaakt. Naar een restaurantje om de hoek, nog even wat eten en drinken en gezellig gebabbeld met een Engelsman en een Canadees. Daarna terug naar het hotel, de rest van mijn tas inpakken en uitchecken, omdat om ½ 12 mijn nachttrein naar Jakarta vertrekt. Ik heb een kaartje gekocht voor de Eksklusief wagon met behoorlijk wat ruimte, een kussentje en een dekentje, dat absoluut niet overbodig is want de airco staat zo ongeveer op vriezen. De rit duurt zo’n 8,5 uur, ’s nachts nog even naar de restauratiewagon, waar het lekker warm is en de karaoke volop staat te knallen, grappig.

Om 8.15 uur op zaterdag 22-8 ben ik op het station in Jakarta. Eerst even een goede kop koffie en een broodje en daarna met de bus naar het vliegveld, waar ik erg op tijd aankom.

Ik lees nog lekker even mijn boek tot dat ik in kan checken, eet daarna nog wat en kan rond 1 uur het vliegtuig in om naar Padang op Sumatra te vliegen, waar ik Karin ga ontmoeten die 3 weken met me mee komt reizen, maar daarover later meer.

Even voor iedereen, ik ben weer uit het ziekenhuis, heb Dengue en Leptospirosis (bacterie) gehad, niet echt grappig, 10 dagen echt goed ziek geweest (1 tot 10 sept), waarvan 4 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ben nu weer bijna de oude, moet nog een beetje aansterken, maar verder gaat het weer prima !!

Kus, Sander

1. Marieke:
    14 september 2009
    Hoi San, ik ga vanavond je berichtje lezen. Rij nu naar Rotterdam voor het afstuderen van Chris. Ben blij dat je je weer goed genoeg voelt om "en route" te zijn. Dikke kus, Mick
  2. Marjolijn:
    14 september 2009
    Hoi San

Ik ben blij dat je je weer wat beter voelt, ik heb me echt zorgen gemaakt. Je hebt weer een heel verhaal. Mooie foto's. Je ziet toch wel heel bijzondere dingen. Leuk. Doe nog maar een beetje kalm aan, maar ik zie nu al uit naar je volgende verslag.

Heel veel liefs en een hele dikke kus.

Marjo
  3. Hidde:
    15 september 2009
    Tsjonge!

Ik heb die doerakken even gegoogled... dat is niet misselijk! En dan maken wij ons hier druk over de Mexicaanse griep.. goed dat je je er niet door laat weerhouden om (voldoende aangesterkt en met frisse moed) verder de weide wereld in te trekken!

Voorwaarts! Bikkel!

Liefs Hidde
  4. Auke:
    15 september 2009
    knokkelkoorts?? hmm volgens mij heb je best mazzel man! take care en zorg een beetje voor jezelf wil je; ik wil die stoere verhalen nl wel live horen ;-)
    overigens erg mooie verhalen weer san,
    groetjes, Auke
    PS: hier is alles goei! Britt groeit als een kanon en kben lekker bezig qua werk en huis!
  5. mieke Grundemann:
    16 september 2009
    Hoi Sander,
    Fijn dat je weer zover bent opgeknapt om verder te reizen!
    Hoe loop je zoiets op? Door eten/drinken of .....?
    Drukke treinen en busjes, zoeken naar een slaapplaats, rondrijden
    met allerlei vervoersmiddelen. Je leert op die manier het land
    aardig kennen, denk ik. Heb je, af en toe niet het gevoel;ik zou hier wel langer willen blijven?
    Gisteren hebben Marjolijn en ik ,onder het genot van een lunch,
    gezellig met je ouders de verjaardag van je Pap gevierd.Was weer eens wat anders dan een kamer vol visite. Was erg gezellig!
    Lieve San goeie reis maar weer en tot de volgende keer.
    Liefs, ook van Theo, Mieke